Met de JURINTE-projecten willen we studenten in contact brengen met juridische actoren.
Jurinte-rea
Jurinte-rea was het eerste concrete resultaat van het Onderwijsinnovatieproject Jurinte dat door de Faculteiten Letteren & Wijsbegeert en Rechtsgeleerdheid gefinancierd werd. Door de medewerking van de Rechtbank van Gent kunnen sinds 2017 studenten uit de Master in het Tolken op de rechtbank een simulatiezitting tolken die tolkdocenten samen met de Kamervoorzitter en procureurs organiseren.
De eerste editie haalde de media:
Jurinte-igo
In 2019 werd voor het eerst een moot court georganiseerd voor IGO-stagiairs en tolkstudenten. De moot court is gebaseerd op echte strafdossiers. IGO-stagiairs bereiden een dossier voor in de rol van zittingsvoorzitter en een in de rol van openbaar ministerie. Tolkdocenten bereiden pleidooien voor en hun rol als beklaagde of slachtoffer.
De dag van de zitting zelf krijgen de IGO-stagiairs een inleidende les over de belangrijkste wetgeving rond beëdigd tolken, de belangrijkste deontologische principes en algemene informatie over de beste praktijken in communicatie via tolken. Daarna oefenen IGO-stagiairs en tolkstudenten samen. Feedback wordt aan beide groepen gegeven door de beide begeleiders samen.
Jurinte-paulo
De samenwerking tussen de Master in het Tolken en de Politieschool Oost-Vlaanderen kwam tot stand in 2018. Aspirant politie-inspecteurs leren van tolkocenten de belangrijkste wetgeving rond beëdigd tolken kennen, de basisprincipes van de tolkdeontologie en leren aan de hand van een aantal vuistregels het beste uit tolken te halen. Andersom krijgen tolkstudenten les van politie-inspecteurs om kennis te maken met de communicatiestrategieën in verband met onthaal, interventie en verhoor.
Gezamenlijke oefensessies worden twee tot zes keer per jaar georganiseerd. De sessies bestaan uit rollenspelen waarbij aspirant politie-inspecteurs onthaal en interventie inoefenen met anderstaligen (tolkdocenten, stagiairs en observatoren) en bijgestaan worden door tolkstudenten. De twee groepen krijgen naderhand feedback over hun prestaties van alle lesgevers.
Deze oefeningen worden beurtelings op Campus Mercator en op locatie gehouden.
De communicatiedienst van de Federale Politie wijdde het volgende artikel aan het project in PolNews: